Zondag 14-4-2024

Het is een enorme tijd geleden dat ik het laatste stukje heb gepost. Er is in die tijd enorm veel gebeurt. Zoals de meeste al wel weten is op 1 januari Bert zijn dochter op tragische wijze om het leven gekomen. Dit heeft natuurlijk op Bert en ook op mij enorm veel impact. Toch heb ik in overleg met Bert op 3 januari de kwekers gekoppeld en een dag later bij mij de vliegduiven. De kweek verliep perfect. Alles kwam vlot op eieren en op de 21e zijn de eieren naar mijn duiven overgelegd. Bij dit overleggen sloeg een duivin een ei uit mijn had dit was het enige ei wat niet uitgekomen is van de 14 koppels dus 27 jongen van de eerste ronde. Van de tweede ronden bij Bert zijn er nog 6 jongen naar mij verhuisd. Verder zijn er 6 naar overbuurman Frank Mooij gegaan en een paar voor bonnen van hok veranderd. Verder heb ik via een bon van Alex Meijboom en Willem van Dam nog 4 jongen gekregen. Dus het hok zit aardig vol bij de jongen.

Vanaf 31 januari ben ik bij mij de duiven weer los gaan laten. Drie duivinnen bij Bert vandaan waren vlot overgewend. Begin maart zijn de jongen gespeen en de eieren bij de vliegers weggedaan. Vanaf 3 maart zitten de vliegers op weduwschap en vliegen tot aan de zomertijd om de dag los. Het uitwennen van de jongen ging ook voorspoedig. Een jong is verdwenen maar weet alleen nog niet welke. Inmiddels vliegen ze ’s avonds een klein uur.

Nieuw dit jaar is dat ik de jongen twee keer voor paramixo en rota heb laten enten. Dit omdat ik vele malen heb gehoord dat dit enorm scheelt tegen de colie. Ik hoop dat het uitkomt.

De oude zijn na het scheiden een keer uitgerookt met een koudijs rookbom en hebben een 5-daagse kombikuur gehad. Ze zien er allemaal goed uit.

Op 2e paasdag heb ik de doffers en duivinnen voor een africhting naar Vianen gebracht. Helaas ging dit niet helemaal goed. ‘s Avonds ontbraken er vier duivinnen op appel. De volgende morgen zijn er twee gewond terug gekeerd met een kale borst. Deze hebben de rest van de week in de ziekenboeg gezeten. Een daarvan was de week nadien voldoende hersteld om weer tussen de andere duivinnen geplaatst te worden. De andere duivin heeft nog een week extra in de ziekenboeg gezeten omdat ze mank liep en anders de andere duivinnen maar zou remmen in hun training. De twee anderen zijn waarschijnlijk onder een draad gestorven. Dus er lopen twee doffers die bij thuiskomst van de vlucht geen duivin meer vinden.

Verleden week was er een extra africhting vanuit Vuren. Aangezien prachtig weer voorspeld werd voor zaterdags zijn alle duiven meegegaan. De africhting verliep prima en de duiven hebben kennis gemaakt met het spelletje weduwschap.

Afgelopen week stond de testvlucht Roosendaal op het programma. Alle 9 duivinnen en 13 doffers zijn mee geweest. In de club begon ik met de 5e plaats en 7 van de 22 in de prijzen een redelijke start.

Afgelopen maand zijn er nieuwe batterijen in mijn Unikon klok gezet dus kan het er weer een paar jaar tegen.

Bij de kwekers van Bert ben ik inmiddels de derde ronde aan het ringen. Deze zijn allemaal al voorzien. Bert heeft afgelopen week last gekregen van een pittige longontsteking en is gevallen met een hersenschudding tot gevolg. De kwekers doen het prima alleen komen ze deze dagen niet los omdat ik dit ’s avonds moeilijk kan combineren. Ik durf mijn hok niet te lang alleen te laten omdat ik sinds deze winter enorm veel last heb van een aantal katten uit de buurt. Regelmatig zit er een in de tuin of op het hok. Ik heb er zelfs al een in de spoetnik gehad. Tot nu toe gelukkig zonder dat de duiven er erg in hebben. Ik ben dus druk bezig mijn hok katproof te maken met gaas en aan de schutting een buis om te voorkomen dat hij er opspringt vanuit de gemeentegrond.

Gisteren was er op de club een jonge duiven verkoop ter behoeven van de gratis prijzenpot. Hier heb ik nog twee jongen gekocht. Een van comb. van Huisstede en een van Edward Schrijvers. Het jong wat ik geschonken had was nog net niet oud genoeg maar word woensdag opgehaald door Willem van Huisstede.

Bert had in het najaar nog een aantal bonnen op de kop getikt om zijn kweekhok verder op peil te brengen. Vandaag zijn we samen naar den Helder geweest om bij Peter Crans drie jongen op te halen. Het werd een leuke ontmoeting met een fanatieke melker met een apart systeem met duivinnen die het hele seizoen geen doffer te zien krijgen en eigenlijk vliegen op hun baas.

Komende week zal ik contact leggen met Hans Hak uit Mourik en Frank Nebig uit Zandvoort om de overige bonnen te verzilveren.

Hopen dat we een mooi seizoen gaan krijgen en dat we bewijzen krijgen dat er goeie aankopen op het kweekhok zitten. Op naar volgende week!