Over mij…

Mijn naam is Hans Nielen geboren in 1964. Getrouwd met Jacqueline. We hebben 2 dochters Sabine uit 1997 en Chantal uit 1999. Al meer dan 40 jaar actief duivenmelker.  Door de beperkte accommodatie en ongunstige ligging (meest westelijke liefhebber in de regio) met wisselend succes. Ik speel hoofdzakelijk het vitesse, midfond, jonge en natour spel.  Ik ben in de duivensport geraakt omdat mijn vader altijd duiven voor zijn plezier had. Hij deed echter nooit mee aan wedstrijden. Door mijn toenmalige achterbuurman Cor Vlug kreeg ik steeds meer interesse in de wedstrijdsport.

Ik ben in 1980 lid geworden van p.v. de Postjager Vreeland. Daar ben ik van 1992 tot het opheffen van de club in 2012 secretaris geweest. Door het opheffen van de club ben ik  in 2013 lid geworden bij de Plassenjagers in Kortenhoef. Toen in 2011 het bestuur van Regio 1 Hilversum E.O opstapte ben ik tot op de dag van vandaag daar secretaris van geworden.

Vanaf mijn geboorte weet ik niet beter of er staat een duivenhok in de tuin en er vliegen duiven buiten. Mijn vader had namelijk altijd duiven voor zijn plezier. Achter ons huis woonde nog een duivenmelker Cor Vlug hij deed wel elke week mee met wedstrijden. In 1978 ongeveer ging ik mij steeds meer interesseren en was steeds vaker bij Cor Vlug te vinden als de duiven thuis moesten komen. In 79 werd mij gevraagd of ik bij Teus Dalhuisen de duiven wilde klokken als deze thuis kwamen omdat hij als slager altijd op zaterdag moest werken. Zo kwam ik ook wekelijks bij P.v. de Postjager om zijn klok af te slaan. Toen was ik geïnfecteerd met het duivenvirus. In 1980 heb ik mij aangemeld als lid en heb de duiven van mijn vader weg gedaan en ben voor het eerst met jonge duiven gaan mee spelen. In de loop der jaren werden er hokjes bijgebouwd en weer verbouwd. dit alles met wisselend succes.

In 1985 moest ik in dienst. Om de duivensport te kunnen blijven beoefenen werd een combinatie aangegaan met Cor Vlug. Cor verzorgde de jonge duiven en ik speelde totaal weduwschap met de oude duiven. In 1990 haalde we ons mooiste succes met een 3e nationaal Orleans met de jonge duiven en de bijbehorende teletekst vermelding. Helaas door een typefout stond op TT: comb.  Nulen – Vlug.

In 92 werd gestopt met de actieve duivensport omdat ik mijn huidige vrouw had leren kennen en bij haar in Mijdrecht ging wonen.

In augustus 93 kregen we de sleutels van ons huidige woning. In het voorjaar van 94 werd een mini duivenhokje geplaatst van ongeveer 1 x 1 x 1,8 hoog . hierop zaten ongeveer 7 jongen  krijgertjes waarmee met de jongeduivenvluchten werd deelgenomen. Het mooiste resultaat was 1e en 7e tegen 10522 duiven op de natourvlucht vanuit Wuustwezel in de toenmalige afdeling Amsterdam.

In het najaar van 94 werd er een afdelinkje aangebouwd waarin 9 kleine broedhokjes konden worden geplaatst. Hierop werd vele jaren met heel wisselend succes gespeeld.

In de winter van 2007 werd er een groter hok van 3,75 X 1,7 meter geplaatst met een lessenaarsdak. De resultaten bleven echter uit!! duiven die de jaren voordien aardig prijs vlogen konden nu niet meer op papier komen. Er werden van allerlei aanpassingen aan de verluchting gedaan. Zelfs contact met een hokdeskundige gehad en adviezen opgevolgd. Maar niets hielp. Tot ik een cd kocht over hokkenbouw waarop een stukje staat van Reid Breman.

Die verteld heb je een hok op het Oosten of zuid-Oosten maak alles pot dicht en maak in het voorfront een gat van ongeveer een vierkante meter dan heb je voor 99% een goed hok. Dit in de winter van 2010 gedaan en prompt kwamen de resultaten!!!

Meteen de eerste vier vluchten van het seizoen presteerde de “911” zo goed dat hij uiteindelijk 6e beste vitesse duif van Nederland werd. Helaas werd hij in het najaar in het hok gegrepen door de hond van de buren en heb er verder weinig meer van kunnen genieten. Dat zelfde seizoen wist een laat jong verkregen als ei van Jan Manten zich als 15e te klasseren op  TT vanuit Nanteuil.

Toen wist ik dat het hok eindelijk goed was, dus lagen prestaties in de toekomst of aan mijzelf of aan de kwaliteit van de duiven.

Maar met de kwaliteit van de duiven zat het ook wel goed. In 2008 had ik diverse bonnen van comb. Heesen bemachtigd op internet waarvoor diverse eieren werden behaald met als beste duif een kleinkind van “Irene”.

Verder kreeg ik toen mijn hok in 2008 klaar was een 8 tal jongen uit de beste korte afstand koppels van Raymond Moleveld. Ook hier zaten een aantal toppertjes tussen. Uit deze 2 lijnen komt de “907” mijn beste duif van de afgelopen 5 jaar!

In 2010 moest door verhuizing Jan Manten uit Breukelen zijn duiven weg doen. Voor dat ze weg gingen kreeg ik een 16 tal eieren die bij mij en koppels van Bert van Rossum zijn groot gebracht. Met als beste duif de “685” met een 15e TT en in 2013 8e beste duif van Regio 1 Hilversum e.o.

De laatste aanwinsten zijn verkregen van Willem Bonhof. Toen deze liefhebber in 2013 besloot te stoppen met de duivensport kreeg ik als dank voor de lange vriendschap 7 jongen uit zijn beste duiven!!! Gelukkig had de in 2012 gestopte Bert van Rossum te kennen gegeven toch weer wat duiven rond het huis te willen hebben vliegen. En zodoende konden deze duiven bij Bert van Rossum worden geplaatst en komen de jongen naar mij!!

De resultaten van deze duiven zullen de komende jaren moeten komen.