Oude duiven
Vanwege de kleine accommodatie is er jaren traditioneel weduwschap gespeeld. Dit jaar heb ik er een stuk gemeentegrond bij gekregen en heb er een stuk hok bij gemaakt. Zie foto`s bij “mijn hok”. Dit maakt het mogelijk ook met duivinnen te spelen. Dit jaar ga ik dus weer totaal weduwschap spelen. In de jaren tachtig toen ik nog thuis woonde heb ik dit ook al eens een paar jaar gedaan.
In mijn oude duivenhok zitten de laatste jaren 12 broedhokjes van ongeveer 60 cm breed. En vaak heb ik ook nog een doffer op een groot schapje er tussen zitten die voor die tijd in het duivinnenhok gekoppeld is en jongen groot gebracht heeft.
De duiven worden altijd net voor of net na de kerst gekoppeld. In die periode heb ik als bouwvakker altijd 2 weken vakantie en kan ik dit mooi doen en er de nodige aandacht aan besteden zodat de duiven goed gekoppeld zitten en blindelings hun broedhokken weten te vinden wanneer ik weer naar mijn werk moet.
Van de kwekers (die bij Bert van Rossum wonen) en betere vliegers word geprobeerd de eieren over te leggen naar koppels die eerst nog moeten bewijzen wat ze in hun mars hebben als vlieger.
Als de jongen ongeveer 26 dagen oud zijn gaan ze naar het jongenduivenhok. En kort daarna gaan de duivinnen in het duivinnenhok en zitten de duiven op weduwschap. Enkele koppels waarvan de eieren waren overgelegd en dus later weer eieren hebben gekregen blijven tussen de doffers die op weduwschap zitten hun jongen groot brengen en gaan dus later op weduwschap.
Sinds verleden jaar ben ik qua voer over gegaan op de Chamions mix en NPO mix van Embregts – Theunis. Dit krijgen zowel de doffers, duivinnen en de jonge het hele jaar door.
De duiven komen 1 keer per dag los namelijk `s avonds rond 16.30 uur . Dan gaat de klep dicht en moeten ze zo lang mogelijk lekker vliegen en bezig zijn. Ondertussen word het hok schoon gemaakt en de drinkbak ververst.
Bij binnenkomst vinden ze een greepje (tussen duim en wijsvinger) snoepzaad met extra hennep in hun broedhok. Op de vloer staat een potjes allerhande grit (bak van Cokkie van firma Fanger). Na ongeveer 20 minuten ga ik dan bij ze zitten en voer ze op de grond volgens het voerschema van de champions mix. `s Morgens krijgen ze een afgestreken eetlepel per duif gezamenlijk op de vloer. Verder op in het seizoen met de verdere midfond vluchten worden er ook stukjes pinda bij het snoepzaad klaar gelegd in het broedhok.
Daarna zullen dit jaar de jonge los gaan. Deze krijgen een uur de vrijheid. Hierna worden ze gevoerd en vanaf 18.50 uur zal de verduistering er voor gaan tot de volgende morgen ongeveer 9 uur.
Rond half 7 is het dit jaar dus de beurt voor de duivinnen. Hoe dit gaat lopen word afwachten. Dit kan je lezen in mijn wekelijkse stukje.
Op de dag van inkorving word altijd ongeveer een kwartier getoond. Hoe het bij thuiskomst gaat lopen dit jaar met het totaal weduwschap zullen we gaan zien.
Met medicijnen word zo min mogelijk gedaan. Als de uitslag goed is word er niets gedaan. Wel is er van alles in huis om indien nodig in te grijpen om de duiven zo snel mogelijk weer in orde te hebben. Op deze mannier slaat een medicijn indien nodig ook veel beter aan.
Er zal dit jaar veel met de producten van Gert-Jan Beute worden gedaan. In het water komt Clean Balance en LTW. En voor over het voer heb ik Herstel Power en Olympic MG mix.
Wat ik de laatste jaren wel gemerkt heb is het belang van een goede verluchting van het hok. Toen ik mijn huidige hok plaatste konden de duiven die de jaren daarvoor behoorlijk hun prijs konden spelen niet meer op de uitslag komen en wilde niet trainen. Na een aantal jaren regelmatig vertimmeren en advies inwinnen bij deskundige ging het in 2010 met de jongen ineens wel goed. In de winter het oude duivenhok ook zo vertimmerd met als resultaat in 2011 6e nationaal duifkampioen vitesse en een teletext vermelding op Nanteuil. Toen wist ik dat het hok goed was en de rest aan mij lag als ik laat zit.
We zullen zien hoe het gaat lopen. Ik houd jullie via deze site op de hoogte.