Zondag 8-3-2020

Morgen komt gelukkig mijn vrouw en dochter weer thuis van een korte vakantie naar haar broer in Houston. In principe zat ik net als de duiven een beetje op weduwschap. Alleen komt er bij mij geen form. Het wordt volgens mij hoe langer het zou duren alleen maar beroerder. Een weekje is nog net te doen maar ik moet er niet aan denken dat het langer zou duren.

Bij de duiven zijn dinsdag de eieren verwijderd om zo de drang naar het nest vast te temperen. Op woensdagmiddag de eerste veertien jongen gespeend en de duivinnen gelijk in het duivinnenhok gedaan. Ook de schabjes en de broedschalen zijn verwijderd. Een koppel heeft nog jongen van ongeveer tien dagen en mogen dus nog even bij elkaar blijven. Een koppel had op woensdag aangepikte eieren dus deze zitten voorlopig ook nog bij elkaar. Bij een koppel moest de duivin op donderdag haar tweede ei leggen dus deze ook nog even bij elkaar gelaten. Op vrijdagmorgen van dit koppel de eieren verwijderd en op vrijdagavond de duivin in het duivinnenhok gedaan. Dus van de twaalf koppels zitten er tien op weduwschap. Inmiddels zijn de broedschalen ook alweer schoon gemaakt. Nu is het zaak de duiven aan het trainen en in een ritme te krijgen. Ik ga de doffers dit jaar in potjes in hun broedhok voeren. Zo kan ik denk ik wat makkelijker spelen met de hoeveelheid voer want elke duif is anders en tijdens de dagfond is het wat makkelijker om wat doffers op te voeren. Deze week zit er eerst nog een Fungi kuur in het water. Daarna ga ik beginnen met het Beute systeem. Met LTW,Clean balance en Olympic MG. Ik hoop op deze manier een mooi seizoen te krijgen.

Vandaag twee jongen bij Bert vandaan gehaald. Deze duivin was wat laat met leggen waardoor ik de eieren niet over kon leggen naar mijn duiven. Een ervan is een Schalie dit kwam wel vaker voor bij duiven van Willem Bonhof.

Het overwennen van “katelijntje” naar Bert wilde niet erg lukken. Ze verdomde het om naar Bert te gaan. Vanmiddag herinnerde ik mij dat we dat al eens eerder gehad hebben met een oude duivin. Toen ben ik naar Bert gegaan en telkens als ze over kwam (want dat deed ze wel) ben ik gaan roepen. Uiteindelijk kwam ze op het hok bij Bert en na veel twijfel liep ze door mijn aanwezigheid uiteindelijk toch bij haar nieuwe hok binnen. Ik heb haar de afgelopen dagen wat een keren van mijn hok gejaagd. Maar door mijn geroep bij Bert in de tuin kwam ze uiteindelijk toch die kant op. Waarschijnlijk hechte ze veel waarde aan mijn aanwezigheid en dacht ze dan zal het wel goed zijn als ik daar ga wonen.

Ik hoop dat het de komende dagen mooi weer is `s middags dan kan ik de doffers en duivinnen na elkaar loslaten. Dit lukt net voor het donker wordt. Het duurt immers nog drie weken voor de tijd wordt verzet en er wat meer tijd is  `s avonds.

De jongen doen het goed nu ze op hun zelf staan. Ze eten prima en ik zie ook geen jongen met hun oogjes knipperen van de dorst dus weten ze de drinkbak ook aardig te vinden. Vanmorgen zaten de eerste jongen in de spoetnik dus het vliegen gaat ook beginnen. Op naar volgende week.