Zondag 30-6-2019

Toen ik maandag uit mijn werk kwam lag er een doffer vanuit Issoudun lekker in de zon op het hok op mij te wachten. Hij was licht gewond aan zijn nek. Er waren wat veren af maar niet kapot verder. Wel bleek later dat hij toch wat meer mankeert want hij kan amper in zijn broedhok komen. Er is echter niets aan zijn vleugel te zien. Op dinsdagmorgen belde mijn dochter mij op mijn werk dat er een blauwe duif op het hok liep. Dit bleek ook een doffer van Issoudun te wezen. Ze heeft hem in de spoetnik gelaten en wat eten en drinken gegeven. Bert heeft hem in de loop van de ochtend even in de ziekeboeg gedaan anders lag hij de hele dag in de volle zon. Toen ik `s avonds de doffers los had heb ik hem na het schoonmaken weer in zijn broedhok gelaten. Hij mankeerde niets heeft ergens wel iets te eten en te drinken gekregen.

De verzorging van de duiven was maandag en dinsdag snel klaar. Door de enorme hitte wilde de duiven amper vliegen. Als ik de doffers los liet waren ze binnen een kwartier weer terug en gingen door de hitte de lucht niet meer in. Ik liet vanwege de hitte maandag en dinsdag de jonge ook niet los. Bang dat door de hitte de colie zou uitbreken. Dus na de doffers gingen de duivinnen de lucht in. Ook deze waren zo weer terug. Bij binnenkomst werden ze gelijk gevoerd wat ook al snel klaar was want de duiven aten amper iets door de hitte. Op woensdag was het gelukkig wat koeler en de wind zat in de Westhoek. Bij thuiskomst uit mijn werk alle jongen en oude in de mand gedaan en naar Lexmond gereden en daar alles in een keer gelost. Toen ik thuiskwam zat bijna alles weer in het hok. Veel jongen echter in het weduwnaarshok en oude duivinnen en doffers in het jonge hok. Daarna moest alles weer in hun eigen hok gedaan worden. Dit was nogal even een gevang in de diverse hokken. Maar de duiven hebben even een goede training gehad van ongeveer 35 minuten. Op donderdag was het gelukkig ook niet al te warm. Dus konden de oude duiven normaal hun training afwerken. In verband met een bijeenkomst van de gemeente om 19 uur zijn de jonge niet los geweest. De doffers en duivinnen trainde prima en aten eindelijk weer eens een behoorlijk portie voer. Dit hadden ze de hele week nog niet gedaan. Hier maakte ik mij met het oog op het weekend wel zorgen over. Bij het binnenhalen van de weduwduivinnen zat daar ineens de laatste doffer vanuit Issoudun tussen. Ook deze mankeerde niets en is gelijk weer in het weduwnaarshok gelaten zonder problemen.

Door de weervoorspelling voor zaterdag waar enorme hitte van ruim 30 graden en Oostenwind wordt verwacht worden de jonge duivenvlucht gelukkig al vroegtijdig afgelast. Voor de oude duiven wordt de vlucht Sezannes uiteindelijk veranderd in Soissons wat op vrijdag kan worden ingekorfd. In mijn ogen een prima besluit. De oude duiven kunnen mits goed verzorgd in de manden wel wat hebben. In de vereniging durfde echter maar weinig mensen mee te doen.

Ik heb vier doffers en vijf duivinnen ingekorfd. Op zaterdag waren de duiven al om 7.20 uur los. Op live-duiven kon je zien dat de duiven ondanks de hitte nog een behoorlijke snelheid haalde. Raymond Moleveld melde zijn eerste duif om 11.18 uur. Om 11.26 liep mijn eerste over de antenne. Toen ik een foto van de tijd wilde maken liep op het moment van afdrukken mijn tweede over de antenne dus moest de foto over genomen worden om de tijd van mijn eerste te fotograferen. Uiteindelijk werd het plaats 4,6,10 in de club. In de regio 1 Hilversum werd het plaats 32 en 34 en 7 van de 9 op de uitslag. Weer tekort voor de eerste maar wel een mooi percentage.

Tot vanavond zijn de jonge nog steeds niet los geweest. Het wordt komende week gelukkig wat minder warm maar wel lekker weer. Het is te hopen dat komende week het normale training schema weer gehanteerd kan worden want aan de weervoorspelling te zien kunnen volgende week de jonge gewoon met een vlucht mee. Welke dit gaat worden zullen we van de week wel merken.

Vanavond appte Bert dat er een zestal jongen nog weg waren van het hok. Ook was er een kweekduivin gewond aan haar borst thuisgekomen. Tegen schemer appte Bert dat er gelukkig uiteindelijk nog maar een weg was. Helaas wel een aangeschaft jong van Nico van Schaik is nog onderweg.

Hopen dat we komende week weer op een normale manier naar de volgende vlucht toe kunnen werken.