Zondag 14-7-2019

Op maandagmorgen belde mijn dochter dat er een duif op het hok liep. Het bleek een jong van zaterdag te zijn. Mijn dochter heeft haar wat voer gegeven en netjes binnen gelaten. Dus 19 terug van de 24 van Duffel.

Bert is maandag begonnen met het africhten van 11 jongen uit zijn hok en ook 1 oude duivin neemt hij mee. Dit is nog een duivin rechtstreeks bij Ronald Heesen vandaan verleden jaar. Zij was verleden jaar op de natour weg gebleven en dit jaar in het begin van het seizoen teruggekomen. Zij zal op de natour gespeeld gaan worden om een kans te krijgen voor volgend jaar. De eerste africhting was naar Maarssen. En gelukkig alles weer thuis. Op dinsdag zijn ze naar het oortjespad gebracht en daar zijn ze ook allemaal weer van thuis. Het gaat lekker.

De weervoorspelling voor zaterdag was nogal wispelturig. Op woensdag avond laat stond ineens op de afdeling 7 site dat de oude duiven naar Pt. St. Maxence zouden gaan, en op vrijdag ingekorfd moesten worden i.p.v. Donderdag Melun. Voor de jonge leek het hun verstandiger om de jonge zaterdag in te korven en zondag los. Op donderdagavond ruim naar de verzorging van de duiven stond ineens op de site dat de jongen toch op vrijdag moesten worden ingekorfd omdat de voorspelling voor zaterdag ineens wel goed was. Dus moesten de jonge op vrijdagmorgen maar goed vol gevoerd worden. Vreemd dat dit zo laat pas bekend wordt!

Het oude duivenseizoen loopt op zijn end. Dit begin ik bij de duiven ook te merken. De pennen vliegen in het rond. Er zitten inmiddels een redelijk aantal oude waar niet meer mee gevlogen word om verschillende redenen. Deze bemoeilijken de verzorging. Bij de duivinnen beginnen ze aan te lopen. Ik heb een koppel een broedschaal op de grond gegeven en er liggen inmiddels drie eieren in. Voordeel hiervan is dat ze de overige duivinnen van de grond houden deze kunnen dus niet rommelen samen. Bij de doffers lopen er een paar die niet meer mee gaan. Deze hebben niet zo veel voer meer nodig. Gevolg is dat ze veel langer buiten blijven vervelen en dit geeft regelmatig wat ergernis. Een voordeel is wel dat van de meeste duiven die zaterdags nog mee gaan een partner thuis zit te wachten. Dit geeft hen weer een beetje motivatie.

Op vrijdag zijn de overgebleven 17 jongen de mand in gegaan voor een vlucht vanuit Wolvertem. Voor zes duivinnen en vier doffers stond de vlucht Pt.st. Maxence dus op het programma.

Op zaterdagmorgen had ik een begrafenis in Limmen van mijn oud-collega. Dus `s morgens vroeg alle hokken al schoongemaakt drinkbakken klaargezet en klok aan gezet voor ik weg ging. Als de duiven zouden komen als ik nog niet thuis zou zijn zou Bert ze opvangen en melden. Hij is hier speciaal voor toegevoegd aan de vereniging meld-app. De oude gingen echter om elf uur los en de jongen pas om twee uur. Ik was dus ruim op tijd thuis om de duiven thuis te zien komen. Om drie uur stond Bert al aan de deur. Hij had van Raymond Moleveld begrepen dat de duiven rond drie uur werden verwacht. Door de Noordwestenwind duurde het tot na 16 uur voor de eerste duiven kwamen. Als eerste kwam een jong om 16.14 uur. Er werden kort daarna aardig wat duiven gemeld op de app. Het werd uiteindelijk plaats 13 in de club en 5/19 op de uitslag. Om 16.24 melden zich kort na elkaar 2 oude. Eerst een doffer en daarna een duivin. Dit werden de plaatsen vier en vijf in de club. De aankomsten gingen daarna vrij traag. De meeste duiven waren ook aardig natgeregend. `s Avonds waren er weer 17/19 jongen thuis. Ook miste ik nog een oude duivin. Deze is een paar weken geleden licht geblesseerd geraakt aan haar vleugel. Zij vloog echter weer prima mee met het koppel dus dacht ik dat ze wel weer mee kon. De volgende morgen rond tien uur was ze er gelukkig weer. Zij krijgt rust tot het volgende seizoen.

De jongen bij Bert hebben vanmiddag hun derde africhting, dit keer vanuit Vianen met goed gevolg afgewerkt.

Volgende week al weer de laatste vitesse vlucht. Doordat verleden week bij Raymond Moleveld de duiven niet binnen wilde komen en hij dus een slecht resultaat behaalde sta ik plots aan de kop voor het vitessekampioenschap. Ik zal er komende week alles aan doen om te proberen dit binnen te halen. De oude gaan dan weer gelijk met de jongen naar hetzelfde station. Dus op naar volgende week.